Pierre-Louis Gerlier Architecte gives an aesthetic of apartments in Paris



French architecture studio Pierre-Louis Gerlier Architecte renovated a studio in Paris, adding a curved wall with scalloped woodwork.


Located in Paris’s Saint Germain des Prés district, the previously dark and dated 30-square-meter apartment has been updated to create a simple, hotel-like aesthetic.

Above: Pierre-Louis Gerlier Architecte renovated an apartment in Paris. Above: the apartment is open plan

“Our customers who live mainly in the countryside wanted a cocoon during their stay in Paris”, Pierre-Louis Gerlier Architect founder Pierre-Louis Gerlier told Dezeen.

“They bought a small apartment ideally located in the famous district of Saint Germain des Près, but it was quite old and very dark. Their main wish was to feel like in a hotel with simple and uncluttered decoration.”

A curved partition surrounds the space by Pierre-Louis Gerlier Architecte
The curved wall has fluted wood panels

Pierre-Louis Gerlier Architecte completely redesigned the small studio overlooking the courtyard using Shigeru Ban’s Paper House as a source of inspiration while seeking to retain its original charm.

The studio removed all the partitions, the irregular parquet and the false ceiling to increase the height of the space and reveal its beams.

The ceiling beams were left exposed by Pierre-Louis Gerlier Architecte
Waxed concrete was used on the floors to reflect the light

“The first source of inspiration is The Paper House by Shigeru Ban,” said Gerlier.

“Like this house, a large arched wall crosses the space to provide various places with a large living room open to the outside, an office area to insulate and of course all the water features are hidden behind this partition. .

It has a kitchenette integrated into the partition wall by Pierre-Louis Gerlier Architecte
The kitchenette is built into an opening in the wall

The studio added a curved room divider that wraps around the corner of the apartment like a “cocoon”, enclosing the compact kitchen, shower room and toilet.

The wall has scalloped woodwork which has a two-tone design that aims to visually expand the space.

“The curved wall that integrates the powder rooms creates a cocoon effect,” said Gerlier. “This wall opens to the outside to maximize the feeling of space.”

White walls run throughout the space by Pierre-Louis Gerlier Architecte
Different spaces are zoned with light green

Its curved shape is interrupted by a recessed part which is used to house a kitchenette.

The kitchen cabinets are in the recessed opening and have been finished in a bright green color. A waxed concrete backsplash provides a textured backdrop.

A chest of drawers is built into the wall by Pierre-Louis Gerlier Architecte
A neutral palette runs throughout the space

Touches of green were used to zone different areas of the open plan apartment, framing the sleeping area and being used for a dressing table with a desk and kitchen cabinets.

The walls were painted white and waxed concrete was used on the floors to unify the space and reflect the light.

“The apartment being relatively small and not very bright, on the first floor overlooking the courtyard, we chose light colors for the living room.”

The shower room is in the curved wall
The shower room has a waxed concrete finish

Next to the kitchen, a mid-century frosted glass sliding door leads to a small shower room housed in the curved partition.

Green waxed concrete covers the walls of the curved shower room and aims to create a feeling of privacy.

Doors have stained wood and frosted glass construction
Stained wood provides a warm contrast

Pierre-Louis Gerlier Architecte is an architecture studio based in France.

Other Parisian apartments include this house designed by Toledano + Architects with a corrugated wooden wall and this apartment which was designed around a child-proof house.

The photograph is by Ercole Salinaro.



Source link

Previous RealTime Conference announces spring lineup
Next The podcast breaking down animation for adults